????Bebek doğduğunda cildini kaplayan sarı veya beyaz renkteki kremsi yapıya verniks adı verilir.
????Derinin ana fonksiyonu dış ortamdan gelen bakterilere, fiziksel ve kimyasal ajanlara karşı bariyer oluşturmaktır.
????Verniks, yenidoğan hemen hemen her bebeğin cildinde bulunur ve gebeliğin son üçüncü ayında oluşmaya başlar. Zamanından erken doğan bebeklerin cildi daha yoğun verniks tabakasıyla örtülüyken, zamanından geç doğan bebeklerde verniks tabakası azalır.
????Verniksi, insanların ilk koruma kalkanı olarak da değerlendirebilirsiniz. verniksin içinde bağışıklığı destekleyen 40'a yakın protein maddesi bulunur. Yapılan bir çalışmada, verniksin içinde bulunan bazı proteinlerin mikropları yok edici özelliği olduğu saptanmıştır. Bu proteinler bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlarken aynı zamanda bebeğin yeni deri oluşumunun desteklenmesi görevini üstlenir.
????Verniksin cilt yüzeyindeki dağılım gestasyon yaşına, doğum şekline ve vücut ağırlığına göre değişiklik gösterir.
????Verniks tabakası, anne karnındaki sıcaklık ile doğumhanedeki sıcaklık arasındaki farka bebeğin uyumunu kolaylaştırır.
????Verniks, bebeğin derisinin nemlenmesini ve vücudunun sıvı kaybetmesini de önler.
????Verniksin yapısı kremsi ve yumuşaktır. Doğum sırasında bebeğin cildinde bulunan bu kaygan tabaka, doğumun daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine ve bebeğin doğum kanalından daha rahat geçmesine olanak tanır.
????Anne karnında rahim içi sıvısında büyümeye başlayan bebek, hamileliğin 10. haftasından sonra böbreklerinin gelişimiyle birlikte idrarını yapmaya başlar. İçinde bulunduğu amniyon sıvısı ile idrarının karışması zannedildiği kadar zararlı olmasa da olası tehlikelere karşı verniks yapısı sayesinde korunur.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız