Vajinal mantar

Vajinal mantar

????????Vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vulvada, tahrişe, akıntıya ve yoğun kaşıntıya neden olan bir mantar Normalde vajinal bölgeyi enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil mikroorganizmaların sayısı azalırsa vajinal bölgenin direncini sağlayan asidik pH bozulur ve mantar çoğalarak hastalık yapıcı hale gelir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında, hijyenik olmayan tuvalet veya havuzdan da bulaşabilir.

????????Belirtileri nelerdir ?

- vajina ve vulva içinde kaşıntı ve tahriş ,
- cinsel ilişki veya idrar çıkarma sırasında yanma hissi,
-vulvanın kızararak şişmesi, vajinada ağrı ve hassasiyet,
-vajinal döküntü, yoğun, beyaz ve kokusuz vajinal akıntı ile çok sulu vajinal akıntı mantar enfeksiyonunun başlıca belirtileridir .

????????Tedavisi nasıl olur ?

Vajinal mantar enfeksiyonları doktor tarafından tavsiye edilecek çeşitli ilaçlar yardımıyla etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu tedavi süreci normal şartlar arasında birkaç gün sürer. Ciddi ya da karmaşık vajinal mantar enfeksiyonu adı verilen daha ağır vakalarda ise şikayetlerin ortadan kalkması birkaç haftayı alabilir.
Eğer vajinal mantar bir sene içerisinde dört veya daha fazla defa tekrar ediyorsa daha uzun süreli bir tedavi ve bakım planına başvurulması gerekebilir

????Vajinal mantar enfeksiyonu riskini azaltmak için ne yapılmalıdır ?

-kasık kısmı pamuktan olan ve çok sıkı olmayan iç çamaşırı kullanılması,
- çok sıkı külotlu çoraplar giymemek,
-vajina üzerinde, kişiyi enfeksiyonlardan koruyan doğal bakterileri öldürecek antiseptik yıkamalardan kaçınmak,
-köpük banyoları, kokulu pedler ve tamponlar da dahil olmak üzere kokulu kadın ürünlerini kullanmaktan kaçınmak,
-çok sıcak suyla yıkanmaktan kaçınmak,
-özellikle soğuk algınlığında veya diğer viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak ve mayo ya da terli egzersiz kıyafetleri gibi nemli kıyafetlerden kaçınmak vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltabilecek önlemlerdir.