Tüp Bebek Başarısını Etkileyen Faktörler

Tüp Bebek Başarısını Etkileyen Faktörler

Tüp bebeğin başarısında en önemli faktör kadının yaşıdır. Kadının yaşı ilerledikçe tüp bebeğin başarısı maalesef ki ciddi derecede azalmaktadır. Bu nedenle tüp bebekle ilgili karar verilmişse gecikmeden tedaviye başlamak önemlidir. Kadın ile ilgili diğer faktörler kadının sağlıklı beslenmesi, normal kiloda olması, hormonal profili normal seyretmesi de çok önemlidir. Troid bozuklukları, süt hormonu dediğimiz prolaktindeki yüksekliklerde tüp bebeğin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kadının pıhtılaşma faktörleri tüp bebeğin tutunmasında ve devamında önemlidir bu yüzden pıhtılaşma faktörlerinde bir bozukluk olup olmadığının tespiti de önemlidir. Anne ve baba adayının alkolden ve sigaradan uzak kalması tüp bebek tedavisi öncesinde alınması gereken önlemler arasında yer almaktadır. Kadındaki enfeksiyon varlığı, vajinal enfeksiyon ya da pelvik bir enfeksiyon, tüplerinin enfekte olması tüp bebek başarısını azaltan faktorlerdır, bu enfeksiyonların önceden tespit edilmesi ve tedavi edilip tüp bebek tedavisine o şekilde başlanması da tedavinin başarısını arttırmaktadır.
Erkeğe ait faktörler de sperm kalitesi oluşacak embriyonun kalitesini etkileyecektir bu durumda tüp bebeğin sonucuna yansıyacaktır. Spermin sadece sayısı değil hızı ve şekli de çok önemlidir. Bu faktörler de incelenip bu konuda aileye detaylı bilgi verilmelidir.

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçların uygun bir şekilde kullanılması saatlerine ve dozuna dikkat edilmesi yumurtanın büyüme hızını ve gelişimini etkileyeceği için başarısı üzerinde önemli bir faktördür. İlaçların düzenli kullanılması, aynen tarif edildiği gibi alınması gerekmektedir.
Sperm yumurta elde ettikten sonra oluşan embriyonun genetik yapısı da tüp bebek başarısı üzerinde çok önemli bir faktördür. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında veya tekrarlayan gebelik kaybı olan kişilerde mutlaka embriyoya genetik analiz incelenmesi de yapılmalıdır.
Ayrıca embriyonun yerleştirildiği rahmin durumu da tabii ki tüp bebek başarısını etkileyecek bir faktördür. Tedavi öncesinde rahim filmi çektirerek rahim içerisinde bir anomali olup olmadığına bakılır. rahim şekil bozuklukları, rahim içindeki derin septum yani bölmeler varlığında ve hatta polip gibi yer kaplayan lezyonların varlığında önce histereskopi ile bu durumlar düzeltilip daha sonra embriyo yerleştirilir ve bu faktörün tüp bebek üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Ayrıca tüp bebeğin embriyo yerleştirme sürecinde çeşitli ilaçlarla rahim kalınlaştırılması ve rahmin embriyoyu tutacak kapasiteye gelmesi hedeflenmektedir. Rahim kalınlığının yeterli olmaması rahmin ince olması embriyonun tutunmasını engelleyip tüp bebeğin başarısını düşüren faktörler arasındadır. Özellikle ileri yaş kadınlarda endometrium yani rahim iç zarının kalınlığı yeterli seviyeye ulaşamaması durumunda günümüzde PRP gibi çeşitli yöntemlerle rahim içerisinin kalınlaştırılmasıamaçlanır.
Spermin kalitesi içinse erkeğin sağlıklı beslenmesi yine alkol ve sigaradan uzak kalması Stres yapmaması kendisine başlanan ilaçlar veya takviyeler varsa ilaçları düzenli kullanması da çok önemlidir stres faktörü kadın için de çok önemli olup çok stresli çiftlerde öncesinde çiftin psikolojik destek almaları tedavinin başarısı için önemli bir faktördür.