Polip, kadın doğum muayenelerinde sıkça rastlanan bir durum olup rahim içinde ya da rahim ağzında görülen iyi huylu kitlelerdir.
Rahim ağzında görülen polipler normal jinekolojik muayene esnasında ağrısız acısız bir şekilde hemen alınabilir. Aşırı büyüyen rahim agzı poliplerinde şse kanama riskine karşı daha hazırlıklı bir şekilde cerrahi operasyon planlanabilir.
Rahim içi polipler daha çok adet başlangıç ve adet bitimlerinde devam eden leke leke kanama şikayetiyle kadınları doktora getirir ve ultrasonda genelde rahim kalınlaşması şeklinde kendini gösterir veya alınan biyopside polip raporu gelebilir veya adet bitimi yapılan salin infuzyon sonografı yani SİS işlemi(halk arasında sulu ultrason olarak bilinir) polip direkt olarak ultrasonda da tespit edilebilir. Poliplerin tedavisinde ilaç tedavisi yoktur, cerrahi tedavi tercih edilir ve genellikle histereskopiyle poliplere cerrahi olarak polipektomi yapılmaktadır.
Rahim içindeki polipin düşükte olsa kanser potansiyeli olduğu için mutlaka almak gerekmektedir. Cerrahiden kaçıp polipleri beklettiğimiz zaman büyüyebilir bu sefer tek seans histereskopi de almakta zorluklar yaşanabilir bu yüzden poliplerin boyutları çok büyümeden tanı koyulduktan sonra en kısa zamanda histereskopi ile aldırmakta yarar vardır. Küçük boyutlu polipler gebe kalmayı etkileyecek önemli bir faktör olarak rol almaz ancak polip boyutları arttığı zaman gebe kalmada zorluk ya da düşük riski oluşturabilirler.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız