Myomlar, rahim içerisinde oluşan iyi genellikle iyi huylu kitlelerdir. Çok ciddi boyutlara ulaşmadıkça genelde kanserleşmesi beklenmemektedir. Küçük boyutlu myomlar da hastanın hiçbir şikayeti olmayıp rutin muayeneler esnasında doktor tarafından tespit edilebilir. Myomlar büyüdükçe âdet miktarlarında artma,myomun idrar torbasına yaptığı baskı sonucu sık idrara çıkma veya rahim arkasına doğru büyüyerek bağırsaklara baskı uygulayıp karında şişlik, kabızlık, tuvalete çıkmakta zorluk gibi şikayetlere sebep olabilirler. Çok büyük myomlarda karın ağrısı izlenebilir.
Küçük boyutlarda olup rahmin dış kısmına yerleşip herhangi bir şikayete sebep olmuyorsa bu myomlara yıllık izlem önerilmektedir.
Myomlar ;35 yaşından küçük kadınlarda 8cm, 35 yaş üzerinde kadınlarda 5 cmi geçiyorsa ,kontrollerde hızlı bir şekilde büyüme gösteriyorsa ,ya da özellikle menopoz sonrasında büyüme gösterdiğinde, yukarıda bahsettiğim şikayetlere sebep oldugunda cerrahi planlanmaktadır. Cerrahi laparoskopik ya da laparatomik olarak gerçekleştirilebilir. Son yıllarda laparoskopik yöntemlerin ve aletlerin gelişmesi nedeni ile daha çok laparoskopik myomektomiyi hastalarımıza önermekteyiz.
Myomların tekrarlama niteliği de vardır, myom cerrahisi geçirmemize rağmen bir süre sonra vücutta tekrar myom ortaya çıkabilir. Bu nedenle yıllık kontrollerde mutlaka takipte olmak, olağan dışı bir jinekolojik şikayette doktora başvurmak gerekmektedir. Rahmin içerisine endometriuma yakın yerleşen myomlar da gebelik oluşmasına engel olabilir genellikle bu tarz myomlarda histereskopi ile rahim içerisinde uzanan kısmı temizlenir ve gebeliğe engel olması ya da düşüğe sebep olması engellenmeye çalışılmaktadır. Myomlar gebe kalınlığı zaman genellikle büyüme izlenmektedir ve doğumdan sonra rahim küçülürken myomda küçülme izlenebilir.Gebelik sırasında çok büyüyen myomlarda eğer sezeryanla doğum olursa ailelerin myomu da alalım talebi olabilir. Sezeryan da myom almak risklidir. Eğer tam bebeğin çıkarıldığı kesi alanına yakın bir myom değilse genellikle bu myomlara dokunmayıp doğumdan sonraki durumunu takip edip ondan sonra gerekli tedaviyi planlamak anne sağlığı açısından daha güvenli bir metot olacaktır.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız