Hafta hafta Bebeğim

Hafta hafta Bebeğim

HAFTA HAFTA GEBELİK TAKİBİ


0-4 HAFTA = Bu haftalar da Beta-hcg(human chorionic gonadotropin) yükselmeye başlar ve gebelik kesesi oluşmaya başlar.
4-8 HAFTA= Bebeğin kalp atımının başladığı hafta aralıklarıdır.Bu hafta aralıkları mide bulantıları açısından anne adaylarının en çok zorlandığı dönemlerdir.
8-12 HAFTA=Bebeğin vücudunun şekillendiği dönemdir kol bacak çıkıntıları oluşmaya başlar.Baş gövde yapısı belirginleşir.Bu hafta ya kadar anne adayları kilo verebilirler.Bu haftadan sonra anneler kilo almaya başlar. Bu dönem en önemli ultrasonlardan biri ikili tarama ultrasonudur.Bebeğin burun kemiği ense kalınlığı çene damak yapısı izlenir.Koldan alınan kanla down sendromu açısından tarama yapılır.Bu hafta aralıklarında bebekte kol bacak mide mesane gözlemlenir.Bu hafta bebeğiniz limon kadardır.
12-16 HAFTA=Bu haftalar annenin rahatlamaya geçtiği dönemlerdir mide bulantıları halsizlikleri geçmeye başlamışdır.Bebeğinizin cinsiyetini de öğrendiğimiz dönemdir.Bu hafta bebeğiniz şeftali kadardır.
16-20 HAFTA=Bu dönemin başlarında 17. Haftaya kadar üçlü tarama testi yapılabilir. Bebek hareketlerini anne adayının hissetmeye başladığı dönemdir.Bu hafta bebeğiniz avokada kadardır.
20-24 HAFTA=20. Hafta da ayrıntılı usg haftalarıdır 23. Haftaya kadar yapılabilmektedir.Bu gebelik döneminin en önemli ultrasonlarından biridir.Bu hafta bebeğiniz Hindistan cevizi kadardır.
24-28 HAFTA=Bu hafta anne ve bebek açısından şeker yükleme haftasıdır.Bebek sağlığı açısından şeker yükleme testi oldukça önemlidir.Kan uyuşmazlığı olan anne adayları 28. hafta da iğnelerini yaptırmaları gerekir.Bu hafta aralıklarında bebeğiniz karnabahar büyüklüğündedir.
28-32 HAFTA=BU dönem anne ve bebeğin nst ile takibe başlandığı dönemdir.Çalışan anne adayları 32. Hafta çalışır ve ya çalışamaz raporlarını alabilmektedir.Bu haftaya kadar ayda bir olan takipler bu haftadan sonra 3 hafta da bire düşmektedir.Bu hafta bebeğiniz ananas kadardır.
32-35 HAFTA=Bebeğin hareketinin solunumun annenin rahim ağzı uzunluğu ve plasentanın takip edildiği dönemdir:Bu hafta bebeğiniz kavun kadardır.
35=38 HAFTA=Eğer bebeğin pozisyonu ve kilo durumu uygunsa her hangi bir sağlık sorunu yoksa annenin çatı muayenesi yapılmaktadır.Gebenin çatısı uygunsa normal doğum için bebeğin gelişi beklenmektedir.Bu hafta bebeğiniz bal kabağı kadardır.
38=41 HAFTA=Doğumun gerçekleşeceği haftalardır.Bebek takipleri daha sık haftada bir duruma göre üç günde bire düşürülmüştür.Bu hafta bebeğiniz karpuz kadardır ve doğuma hazırdır.