????????Epizyotomi, doğum sırasında bebeğin başı çıkmadan önce ve vajina açıklığının büyümesini sağlamak ,doğumu kolaylaştırmak adına perine bölgesine yapılan bir cerrahi kesidir.
????????Epizyotomi adı verilen bu doğum kesisinin amacı; bebeğin çıkarken, vajina ve etrafında yırtığa sebep olmasının engellenmesidir. Epizyotomi sayesinde ıkınma süresi kısalır ve doğum süreci daha kolay olur.
????????Epizyotomi ilk defa doğum yapacak kadınların büyük bir kısmına uygulanabilmektedir.Annenin ikinci ya da üçüncü doğumu ise doğumların %50’sinde kesi uygulanır.
????Epizyotominin Uygulandığı Durumlar Nelerdir?
-Bebeğin kafasının büyük olması,
-Bebeğin prematüre olması halinde epizyotomi yapılması gerekir.
-Bunların dışında anne adayının ıkınmalarının yetmemesi durumunda
-Perine alanın hassas olması ve bu sebeple yırtılabilme riski varsa epizyotomi uygulanır.
Bu kesinin yapılmasındaki bir diğer amaç da perine kaslarının aşırı gerilmesinin engellenmesi ve ileride meydana gelebilecek estetik ve yapısal sorunlar için riski en aza indirmektir.kontrolsuz yırtıklar vajen içinden rahime kadar derin bir şekilde uzayıp kanama yapabileceği gibi makatı destekleyen yapıların zedelenmesi ile büyük tuvaleti tutamama gibi durumlara neden olabilir.
Günümüzde dikişsiz kesisiz doğum daha ön planda olup doğum öncesi yapılan çeşitli Perine masajları ve doğum sancıları çekilirken o sırada yapılan çeşitli uygulamalarla kesi yapmadan da doğum yaptırılmaya çalışılmaktadır.
????????Epizyotomi iyileşme sürecinde bakımı çok önemlidir. Epizyotomi bakımının yeterli yapılmadığı zamanlarda ,dikiş bakımı iyi olmadığında ,enfeksiyon ve dikişlerde açılma görülebilir. Bu da estetik ve cinsel problemlere yol açabilir( Vajende genişleme, iliski sırasında içeriye giren hava nedeniyle vajenden ses gelmesi,vajenden gaz çıkması gibi) Bu durumlarda belli bir süre sonra tamiri gerçekleşebilir .
????????Hem estetik hem de cinsel problemler bu cerrahiler ile ortadan kaldırılabilir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız