Dış Gebelik

Dış Gebelik

Döllenmiş yumurta yani embriyonun olması gerektiği gibi rahim için de değil de rahim dışı bir yere yerleşmesine dış gebelik denir. En sık tüplerde ortaya çıkar. ????Dış gebelik tüpler dışında yumurtalıklarda, rahim ağzında ,sezaryen dikiş yerinde,karin içi boşlukta da olabilir.

DIŞ GEBELİK RISK FAKTÖRLERİ ????sık sık vajinal enfeksiyon geçirmek ????geçirilmiş düşükler ????sigara
????geçirilmiş tubal cerrahiler ????Tup baglatma
????geçirilmiş dış gebelik öyküsü ????ria kullanılması ????geçirilmiş rahim cerrahileri dış gebelik riskini artırır.
????????????genel olarak korunma yöntemleri ile gebelik olasılığı azalırken bu yöntemler başarılı olmazsa oluşan gebeliğin dış gebelik olma riski artmaktadır.bu risk artışı yöntemler arası değişir .tup bağlatma sonrası gebelik oluşursa dış gebe olma riski %33iken hormonlu spiral de bu risk %30dur.dogum kontrol haplarında bu oran çok daha düşüktür.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ ????adet gecikmesi sonrası karin ağrısı,kanama şikâyetleri meydana gelir.bu agri genellikle tek tarafli ve siddetli olur.dis gebelik kesesinin patlaması ile baygınlık,tansiyon düşmesi olabilir ve ağrıda hafifleme yaşanır.
DIŞ GEBELİK TANISI NASIL KONULUR?
????adet gecikmesi olan kadınlarda kanda gebelik testi yapılıp 48 saat ara ile takip edilir,48 saat ara ile %66artis izlenmezse dis gebelik lehinedir.
????kanda progesteron değeri 5ng/ml altında olması da dış gebelik lehinedir.
????yapılan ultrasonda rahim içinde kese izlenmemesi ve rahim dışında gebelik kesesinin izlenmesi tanıyı doğrular.

DIŞ GEBELİK TEDAVİSI ????hastanın genel durumu iyi,vital bulguları normalse,dış gebelik tanısı erken konulmuşsa ilaç tedavisi yapılır.
????hastanın genel durumu bozulursa, dış gebelikte ruptur yanı patlama olursa,karin içi kanama meydana gelirse veya ilaç tedavisine yanıt alınamazsa cerrahi tercih edilir.cerrahi de açık veya kapalı cerrahi tercih edilebilir.